Klucz św. Kazimierza - Radom ma swój regionalny wypiek!

Poznań ma słynne rogale świętomarcińskie, Kazmierz pyszne koguty, a w Radomiu będą smaczne klucze Świętego Kazimierza.
Tradycje radomskiego piekarstwa sięgają średniowiecza, w 2010 obchodziliśmy jubileusz 250 - lecia potwierdzenia statutu Cechu Piekarzy w Radomiu przez króla Augusta III. Od 1999 r. organizujemy jedno z najwiekszych świąt chleba w Polsce. W naszym regionie piecze się pyszny chleb, a przez piekarzy z calej Polski jesteśmy postrzegani jako istne zagłębie piekarnicze... - mówi Jarosław Gajda - starszy w zarządzie Cechu Piekarzy w Radomiu.
Pora więc na nasz regionalny wypiek - smaczny pomysł na promocję Radomia. Wypiek będzie z ciasta drożdżowego. Klucz o długości 18 cm to wyrób wysokiej jakości, w oryginalnym opakowaniu i z ciekawą legendą.
Lata 1481- 1483 bardzo szczęśliwe dla Radomia były. Wtedy to bowiem ów gród na siedzibę swoją wybrał królewicz Kazimierz Jagiellończyk i stąd sprawował powierzone mu przez ojca, gdy tenże na Litwie władzę swą utwierdzał, rządy nad całem Królestwem... - tak rozpoczyna się legenda o Świętym Kazimierzu, okraszona kulinarnym wątkiem, napisana przez dyrektor radomskiej Resursy - Renatę Metzger.
Na jej podstawie rusza produkcja symbolu radomskiego piekarstwa, który być może stanie się rozpoznawalny w całym kraju. Klucze będą wypiekane na ważne dla Radomia okolicznosci, święta i rocznice. Z pewnością nie zabraknie ich podczas Święta Chleba.
Legenda głosi, że kto w Święto Kazimierza Królewicza pożywać klucz będzie, ten za Jego przyczyną i rozum i szczęście niebieskie mieć będzie!
Premierowy poczęstunek odbędzie się podczas tegorocznych Kazików, po spektaklu Teatru Poszukiwań, który (2 marca o godz. 18.00 w Resursie Obywatelskiej) przedstawi legendę o kluczach Św. Kazimierza.
Poniżej zdjęcia z dzisiejszej konferencji prasowej w Resursie Obywatelskiej: